Neden CNC Torna?

Neden CNC Torna?

Torna nedir? 

Torna, istenen şekli ve boyutu vermek için bir iş parçasından metali çıkarmak için kullanılan bir takım tezgahıdır. Bir torna makinesi tipik olarak, belirli bir iş parçasından fazla malzemeyi çıkararak malzemeyi istenen forma getirmek için kullanılır. Torna tezgahları genellikle metal işleme ve metal sıvamada kullanılır. Torna, imalat teknolojisindeki en önemli talaş kaldırma yöntemlerinden biridir. 



Cnc torna tezgahı


Bilgisayarlı sayısal olarak kontrol edilen veya CNC torna makineleri, hızlı, doğru ve en gelişmiş torna tipi oldukları için en yaygın şekilde kullanılır. CNC torna tezgahlarında, işlenmekte olan malzeme yavaşça kesilerek güzel bir şekilde tamamlanmış bir ürün veya karmaşık bir parça elde edilir. CNC torna tezgahları, en azından kesme takımını X ve Z olarak adlandırılan 2 eksen üzerinde g-kodu kontrolü altında çalıştırma yeteneğine sahiptir. Ayrıca önemli miktarda başka işlevselliğe de sahip olabilirler ve torna tezgahlarında birçok varyasyon vardır. 


Torna nasıl çalışır? 


Tipik bir torna, bir yatak, mesnet, punta, ayna, takım tareti, taşıyıcı ve besleme amaçlı bir iş milinden oluşur. Bir torna, iş parçasını bir iş mili içinde döndürürken, sabit bir kesme takımı talaşları kesip ayırmak için iş parçasına yaklaşır. Bu geometri nedeniyle, torna tezgâhları, fener milinde kenetlenebilen bazı eksenler etrafında simetriye sahip parçalar için idealdir. 


Temel torna yetenekleri


Bakan


Yüzleşme, silindirik bir iş parçasından metali çıkardığınızda, genellikle pürüzsüz bir yüzey oluşturduğunuzda gerçekleşir.


Dönen


Tornalama, oluklar, sırtlar ve girintiler oluşturmak için iş parçasına bir tornalama aletinin uygulandığı zamandır. 


Sıkıcı


Delme, mevcut bir deliği büyütmenizdir. Delik delinebilir, kalıplanabilir, döküm veya dövme bir delik olabilir.